domov

                 Tekmovanje Euroskills 2014     
 

 
biografija
  kamniti izdelki
  Tekmovanje Euroskills je tekmovanje kjer se predstavniki držav pomerijo v različnih veščinah poklicev. Letos je Slovenija prvič sodelovala tudi na področju kamnoseštva z Leonom, kateri je dosegel drugo meso in tako osvojil srebrno medaljo.
 
 
razstava
kontakt
 

  Najprej je bilo organizirano predtekmovanje v Pliskovici. Tekmovalci so imeli na razpolgao 18 ur da izdelajo in končajo kamniti izdelek. V tem času pa morajo pripraviti šablone, oblikovati naročeno figuro ter vklesati ornament. Teh 18 ur pa je bilo razporejenih na tri dni.

 

  Naloga za predizbor je bila prilagojena različica tekmovalne naloge iz starejšega tekmovanja Euroskills. Na tem predizboru so se upoštevala enaka pravila kot so na evropskem tekmovanju. Ocenjevali so natančnost izdelave, površinska obdelava, točnost šablon, urejenost prostora.
  Leon je izmed vseh tekmovalcev najbolje opravil nalogo. Pri sami izvedbi naloge je bil tudi edini ki jo predčasno končal.
  Predtekmovanju je potem sledilo državno tekmovanje v Ljubljani. Tu so se med seboj pomerili trije najboljši tekmovalci iz predtekmovanja. Tekmovanje je bilo na enak način organizirano.

 
  Ponovno je bil Leon tisti, ki je dosegel največ točk za svoj izdelek.

   
  Oktobra 2014 pa je potekalo evropsko tekmovanje Euroskills v francoskem mestu Lille. Na tem tekmovanju je moral vsak tekmovalec izdelati del klopce iz kamna.

                  Slika 1 Leon pri izdelovanju izdelka

   Čeprav je imel Leon slabše orodje kot ostali tekmovalci je še zmeraj končal izdelek pred časom.
 
                     Slika 2 Končani izdelek

  Končne rezultate tekmovanja se je izvedlo šele na posebni priredtvi. Leon je bil poklican na oder kot drugo uvrščeni.


Slika 3 Sprejem na odru

Za svoje dosežke je tako Leon prejel srebrno medaljo"Skupaj spodbujamo drug drugega"


Foto: STA/Danijel Novakovič

  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval povabilu in obiskal njegovo delavnico v domačem kraju ter se mu pridružil pri delu kamnoseka. Predsednik republike je v Leonovi delavnici preživel nekaj ur, se seznanil z delom in obrtjo kamnoseka ter sodeloval pri pripravi in oblikovanju kamna do končnega izdelka - kamnite sklede. S tem je predsednik Pahor nadaljeval s projektom


Foto: STA/Danijel Novakovič

 

 

 

          << nazaj <<

   

design by
Alexius.